Hur ska du använda din solkräm, när du solar?

Alla har hört att man inte ska vistas i direkt solljus utan solkräm. Det är skadligt för huden att vistas i UV-ljus och det ökar risken markant för hudcancer.

Frågan är då bara vad för styrka på solkräm ska man använda. Och hur ofta ska man smörja in sig på en dag? Vi har tipsen.

Solkräm

De flesta människor applicerar inte tillräckligt mycket av sitt solskydd. Jag vill påstå att i princip alla jag ser använda solskydd tar för lite. Om du inte applicerar rikligt kommer du inte att få det solskydd / den SPF som står på etiketten.

Om du svettas, (inte bara tränar och svettas utan även som t.ex. en riktigt varm dag på stranden). Kommer ditt solskydd inte vara mer än 2 timmar oavsett SPF nummer. Detta även om den är märkt med water resistant eller tom very water resistant. Står det bara water resistant håller skyddet typ 40 minuter efter det att du blivit blöt/badar.

Etiketterna på solskyddsprodukter kan vara riktigt vilseledande då man ibland använder ord som ”skyddar hela dagen ” eller ”kontinuerligt skydd”. Ni vet nu att hur länge ett SPF skyddar beror helt på din hudfärg. Vilken nummer på SPF som står på etiketten samt hur rikligt / lite man applicerar. Ett solskydd kan inte veta din hudton eller anpassa sig till din hudton. Eller ge ett bättre skydd om du snålar in på mängden. Tyvärr.

Man delar upp solskyddet i olika kategorier

Vilken styrka du bör använda beror på hudtyp och solens styrka (tid på dygnet).

Lågt skydd (Low): SPF 6-10

Medelhögt skydd (Medium): SPF 15-25

Högt skydd (High): SPF 30-50

Mycket högt skydd (Very high): SPF 50+

SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar

SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar

SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar

Det skiljer alltså bara 1% extra skydd mellan SPF 30 och SPF 50. Och faktiskt bara 4% mellan SPF 15 och SPF 30. Varför inte använda en riktigt hög solskyddsfaktor? Solskyddsmedel med riktigt höga SPF, såsom SPF 75 eller SPF 100, ger dig inte mycket mer skydd än SPF 30.

Använd solkräm varje gång du solar

För att förhindra att du bränner dig och kan utveckla hudcancer malignt melanom när du solar. Detta gäller även kortare stunder och solen kan ta bra även på nordliga breddgrader. Kontrollera att du använder rätt solskyddsfaktor för att undvika ovanstående.

Sola måttligt och ha en skön och härlig solsommar.